2011-05-18 09:39:29• hírek • MTI

Kibekkeli a Braga a Portót is?

Az erőviszonyok alapján a jelenlegi szezonban remek formában játszó FC Porto a labdarúgó Európa Liga döntőjének esélyese, a szintén portugál Braga azonban szerda este felülírná a papírformát a dublini stadionban.

A története első európai kupafináléjára készülő Braga vezetőedzője, a játékosként az FC Portót 1987 és 1997, valamint 1999 és 2001 között szolgáló Domingos Paciencia szerint futballistáinak nincs szükségük motiválásra, kiváltképp, ha ilyen kiváló ellenféllel van dolguk.

"Az elvégzett kemény munka és a mindennapos erőfeszítések eredménye, hogy döntőben vagyunk - fogalmazott a 42 éves szakember az európai szövetség honlapjának adott nyilatkozatában. - A Portónak most annyira jó a csapata, hogy a Bajnokok Ligájában is megállná a helyét. A fináléban, tekintve az idei szezont, természetes, hogy mindenki az ellenfelünket tartja favoritnak. Ugyanakkor az elsőség egy mérkőzésen dől el, melyen bármi előfordulhat."

A két együttes még soha nem találkozott egymással európai kupában, a portugál bajnokságban és kupában azonban 131-szer csapott össze, ebből 92 alkalommal a Porto hagyta el győztesen a pályát, a Braga 17-szer diadalmaskodott, s 22 döntetlen született. A csapatok kétszer játszottak egymással nemzeti kupadöntőt, s mindkettő portói sikerrel zárult: 1977-ben 1-0-ra, 1998-ban 3-1-re nyert a kék-fehér gárda. A két alakulat legutóbbi három találkozója úgyszintén a Porto sikereit hozta (5-1, 3-2, 2-0), a Braga legutóbb 2009 szeptemberében tudott nyerni, akkor 1-0 volt a végeredmény.

Eddig hét alkalommal fordult elő, egyazon országból származó csapatok játszanak európai kupadöntőt, de először esik meg, hogy ez az ország Portugália legyen. A két gárda egy másik, különös rekordot is magáénak tudhat: Porto és Braga városát mindössze 47 kilométer választja el: márpedig ilyen közel eddig egyetlen európai kupadöntő csapatai sem székeltek egymáshoz.

Korábban egyik gárda sem játszott még tétmérkőzést Dublinban, de míg a Braga először szerepel európai kupadöntőben, addig a portói alakulat lényegesen tapasztaltabb e téren: 1987-ben BEK-et, 2003-ban UEFA-Kupát (az EL jogelődjét), 2004-ben pedig BL-t nyert. A Portugál Kupát a Porto 15 alkalommal hódította el, a Bragának pedig ez egyszer sikerült, még 1966-ban.



Alan - Belluschi párharcra szerdán is számítani lehet, akárcsak Villas Boas utasításaira


A két együttest teljesen más játékfilozófia vezette el a fináléig: amíg a Porto elsősorban a fantasztikus támadójátékának köszönheti sikerét, addig a Braga esetében a védelem vitte a munka dandárját. A portóiak az eddigi 14 meccsükön 36 gólt rúgtak és mindössze 14-et kaptak, ami azért mutatja, hogy a védelmük sem rossz. Ami a tavaszi produkciójukat illeti, az idei nyolc meccsen 22 rúgott gól mellett 10-szer kapituláltak. Ezzel szemben a Braga 2011 tavaszán (az ősszel még a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepeltek) a nyolc meccsen mindössze hat gólt rúgtak - viszont csak négyet kaptak és ötször is megúszták kapott gól nélkül. Mindössze egyszer jutottak egy rúgott gól fölé - február végén a Lech Poznant verték meg 2-0-ra. Ám mindössze egyszer kaptak egynél több gólt - május elején a Benfica elleni elődöntő odavágóján.

Falcao, a Porto kolumbiai csatára az elődöntő visszavágóján szerzett góljával rekordot döntött, 16 találatot jegyez, s immár az ő nevéhez fűződik a legtöbb gól az UEFA-Kupa/Európa Liga történetében egy idényen belül: az eddigi csúcsot Jürgen Klinsmann, a Bayern München csatára tartotta, aki az 1995/96-os szezonban 15-ször volt eredményes.

Andre Villas-Boas, az FC Porto vezetőedzője viszont épp az EL megnyerésével döntene rekordot, ugyanis 33 évesen és 213 naposan emelhetné magasba a trófeát, ezzel ő lenne minden idők legfiatalabb trénere, aki európai kupát nyer.

"Szeretnénk csodálatosan zárni a szezont - mondta a korábban José Mourinho segítőjeként dolgozó szakvezető. - Nem változtatunk a játékstílusunkon, akármi is történjen: szerda este is akarjuk majd birtokolni a labdát, és lehetőségeket szeretnénk kialakítani. Inkább becsülettel veszítünk, mint meghazudtoljuk önmagunkat. Egy európai kupafinálénak a szép futballról kell szólnia, nem lehet unalmas."

Villas-Boas és csapata egyébként triplázhat, ha a már megszerzett bajnoki arany mellé megnyeri az EL-döntőt és legyőzi csapatával a Vitória de Guimaraest a Portugál Kupa vasárnapi fináléjában.

Az EL-döntő szerdán 21:45 órakor kezdődik Írország fővárosában, a Dublin Arenában.

A várható kezdőcsapatok:
Porto - Braga
21.45 DigiSport.hu, ProTV
FC Porto: Helton - Cristian Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Fredy Guarin, Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Silvestre Varela
Braga: Artur Moraes - Miguel Garcia, Alberto Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Hugo Viana - Lima, Meyong

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: